Тази статия може да съдържа партньорски връзки. Прочетете политиката ни за поверителност  тук.

Ако имате външна градина или отглеждате растения у дома, вероятно вече сте запознати с жизненоважната роля, която пчелите и другите полезни насекоми играят за оцеляването на растителните и животинските видове, а оттам и за нас, хората.

Пчелите са по-важни за оцеляването на хората, отколкото повечето от нас осъзнават. Например, ако пчелите изчезнат, способността ни да отглеждаме земеделски култури ще намалее драстично. Резултатът? Недостиг на храна в световен мащаб, който може да бъде опустошителен както за хората, така и за животните.

Но пчелите не са единствените ни приятели в градината. Други полезни насекоми също играят ключова роля за опрашването и защитата на растенията. Някои от полезните насекоми са хищни: това означава, че те се хранят с вредители, които нападат културите и растенията. Например божите кравички са едни от най-добрите защитници на градината, които може да забележите.

За съжаление пчелите и другите полезни насекоми са драстично засегнати от негативните промени в околната среда, които настъпват на нашата планета поради замърсяването и климатичната криза, пред която сме изправени. Глобалната околна среда засяга не само нас, но е пагубна и за нашите малки помощници в градината.

Добрата новина е, че можем да обърнем или поне да предотвратим щетите от глобалното затопляне. И още по-добрата новина е, че всички ние можем да въздействаме. Не си мислете, че сте твърде малки или че действията ви са твърде незначителни, за да допринесат за промяна на околната среда към по-добро. Всяка стъпка и всяко действие са от значение.

Bee on a yellow wild flower

Застрашени ли са нашите пчели?

Вероятно вече сте чували, че пчелите са важни за оцеляването на растенията и поддържането на живота. Повечето култури и диви цветя не могат да се възпроизвеждат самостоятелно и се нуждаят от външен помощник, който да ги опрашва. Това означава, че ако няма кой да опрашва цветовете, растенията просто ще изсъхнат и ще умрат, без да създадат потомство. Резултатът? Ако няма кой да опрашва растенията, това ще доведе до изчезването на много видове култури и растения. Доста страшна мисъл, нали?

Както дивите, така и стопанисваните пчели са основните опрашители на дивите цветя и на около 85 % от всички култивирани растения. Нека се замислим над тази цифра: 85%! Представете си колко малко растителност и съответно посеви и храна бихме имали, ако няма пчели.

Вероятно вече знаете за безбройни доклади, информираци за намаляване на популацията на дивите пчели. Проучване от 2021 г. установява 25 % намаление на наблюдаваните видове пчели в периода 2006-2015 г. в сравнение с тези след 90-те години на миналия век. Това показва голямо нарушаване на разнообразието на популацията на пчелите и на техния брой. Заключението? Налице е необходимост от действия още сега, за да се гарантира оцеляването на пчелните популации.

Човек може да си помисли, че “това не ме засяга или че аз като индивид и моите действия нямат голямо значение” по отношение на промяната на околната среда към по-добро и подпомагането на оцеляването на нашите приятели пчелите. Това, обаче, не може да бъде по-далеч от истината. Всяко предприето действие, без значение големината му, е от значение за осигуряване на оцеляването на пчелите и на всички онези приятелски настроени насекоми, които помагат на нашите растения, а оттам и на нас да останем живи.

Промяната към едно по-добро утро зависи от теб, от нас, от всички ни.

Bumble bee on a yellow wild flower

Как да помогнем на пчелите и на другите полезни насекоми

Промяната на околната среда към по-добро започва с участието на всеки един от нас. Ти си от значение и твоите действа също!

Ето списък с лесни неща, които можете да направите, за да помогнете оцеляването на бръмчащите ни приятели:

 • Направете градината си приветстлива за пчелички и полезни насекоми чрез:
  • Поддържате разнообразна външна градина, която включва местни, диви, подходящи за пчели и насекоми цветя и растения. Засаждането на цветя и растения, които насърчават различни видове култури на открито, гарантира, че всички полезни насекоми ще имат какво да похапват. 
  •  Подсигурете източник на вода за всички насекоми, които могат да ви посетят, като напълните малък плитък съд с вода и го оставите навън.
  • Поставяне на малък хотел за насекоми навън (наричан още хотел за буболечки или къща за насекоми). Хотелчетата за насекоми са особено полезни за малките по време на екстремни метеорологични условия. 
 • Използвайте отговорно пестициди на открито:
  • Никога не прилагайте пестициди върху растения, които са в период на цъфтеж, тъй като след като пчела кацне и се опита да се нахрани от цветче, мъникът може да погълне от отровата.
  • Прилагайте пестициди върху растения на открито само когато пчелите не се хранят активно, например: във вечерните часове след залез.
 • Още по-добре: избягвайте да използвате пестициди, които са химически и за които е известно, че са вредни за полезните насекоми. Пестицидите са вредни не само за пчелите, но също така могат да замърсят нашите водни пътища и да повлияят отрицателно на здравето на животните и хората, ако се използват върху култури, които са отглеждани за консумация
  • Маслото от нийм (neem oil) е чудесна алтернатива, която може да се използва вместо пестициди, и не е токсично за бозайници, пчели, растения и птици.
  •   Наличието на градина с биологично разнообразие може да покани и увеличи популацията на полезните насекоми, които от своя страна биха могли успешно да контролират нашествието на вредители
  • Като алтернатива, в днешно време онлайн можете лесно да решите проблема с вредителите, като закупите полезни насекоми, които са естествени хищници на буболечките, които се опитвате да изкорените. 
 • Ограничете консумацията на див мед или пчелни продукти, тъй като процесът на събиране на див мед може да бъде вреден за пчелните колонии.
 • И накрая, но не на последно място: бихте могли да повлияете положително на околната среда, като се откажете от изкопаемите горива и се опитате да сведете до минимум въздействието си върху CO2, например като рециклирате, когато е възможно, използвате възможно най-малко електроенергия и вода и предпочитате обществения транспорт пред личния автомобил, когато ситуацията ви позволява това.

В подкрепа на пчелите и на всички полезни насекоми, ние от LEAFnJOY решихме от 2022 г. насам да включваме пакети със семенца на цветя, подходящи за пчели, в някои поръчки на нашите клиенти, които обичат растенията. По-долу можете да прочетете повече информация за семената, които може да сте получили с поръчка от нас.

Bumble bees on wild flowers

Семена за цветя за пчеличките

Какво трябва да знаем преди да засадим семена от диви цветя, за да увеличим шансовете им да покълнат, и как да се грижим за дивите цветя у дома. Прочетете по-долу, за да разберете.

Кои цветя се намират в пакетчетата семенца за пчели от LEAFnJOY?

В пакетчетата със семенца за пчелички, използваме смесени семена от мак, лен, делфиниум, градински космос, метличина, карамфил, люпина, невен, фацелия, слънчоглед, серадея, маслодайна репичка (фуражна репичка) и др.

Имайте предвид, че всяка опаковка семена съдържа произволно количество семена от различни цветя и поради това не може да се гарантира, че вашата опаковка съдържа всички цветя, изброени по-горе. Списъкът трябва да се използва само като пример за цветята, които можете да очаквате.

Как да засеем семена от диви, летни цветя

Трябва ли цветните семена да се засяват на открито или на закрито? Семената са предназначени за засяване навън, където пчелите и другите полезни насекоми могат да се възползват от тях, щом започнат да цъфтят, и не са подходящи за отглеждане на закрито. Ако разполагате с градина, можете просто да ги засеете директно в почвата. Ако нямате градина, можете да отглеждате цветята в голяма саксия (или няколко по-малки) на балкона.

Колко семена ми трябват? Опаковките със семенца от нас са приблизително 2,5 грама. Всяка опаковка съдържа семена за около 0,25-0,5 квадратни метра, така че внимавайте семената да не се засяват прекалено нагъсто, тъй като цветята се нуждаят от пространство, за да растат. В саксия можете просто да разпръснете семената, посипвайки ги отгоре. Като пример: половината от съдържанието на пакетчето е достатъчно за голяма саксия с диаметър 20-25 см. За отглеждане в градина и за равномерно посяване, можете да смесите семената с 2 лъжици сух пясък преди да ги разпространите  на избраната площ. 

Каква почва е най-подходяща за цветните семена? Цветята нямат специални изисквания и могат да се отглеждат в почти всякакъв тип почва, с изключение на много песъчливи, влажни или твърде богати на оборски тор почви.  

Как да засеем семената? За да засеете семената, уверете се, че почвата е чиста от всякакви плевели или други растения. Можете да използвате гребло за засяване на семената, за да осигурите по-добър контакт на семената с почвата. Можете също така просто да поръсите семената върху влажна почва и след това да ги покриете с малко допълнителна почва. Семената на диви цветя не бива да се засяват прекалено надълбоко в почвата. Полейте добре семената след засяването им и се уверете, че вашият малък пчелен рай е постоянно влажен през следващите 2-3 седмици, докато семенцата покълнат.

Кога е най-подходящото време за засяване на семената? Най-доброто време за засяване на семена на диви цветя е между април и май. Възможно е да ги засеете и през март, ако във вашия район не се очакват повече студове. Семената могат да се засеят и през юни, но това обикновено води до по-късен от желания период на цъфтеж.

Как да се грижим за дивите цветя

От колко светлина се нуждаят дивите цветя?  Дивите цветя предпочитат място, където получават пълно слънце до частична сянка през деня.

Кога ще цъфтят дивите цветя? В зависимост от това кога са засети семената, периодът на цъфтеж е от юни до октомври.

Как да се грижим за дивите цветя? Дивите цветя не изискват особена поддръжка и не се нуждаят от наторяване. Единственото нещо, за което трябва да внимавате, е да получават достатъчно вода през периода на покълване и растеж, особено когато времето е изключително горещо и сухо.

Колко високи стават дивите цветя?  Дивите цветя обикновено достигат височина около 50-80 см.

Семена на диви цветя: съхранение и период на жизнеспособност

Многогодишни ли са семената? Както при повечето диви цветя, семената в микса са едногодишни. Това означава, че едно растение няма да поникне от едно и също семе повече от веднъж. Едногодишните цветя се размножават от семена, така че можете да събирате семената, след като цветовете са напълно изсъхнали в края на вегетационния период (например: в края на есента). Можете да съхранявате събраните семена на тъмно и сухо място и да ги засеете през следващата година от април до май.

Как да съхраняваме семена от диви цветя? Трябва да съхранявате цветните семена след събирането им в сух и тъмен контейнер.

Имат ли семената на дивите цветя срок на годност? В зависимост от начина на съхранение на семената, те могат да бъдат жизнеспособни от 1 до 3 години след събирането им.

Bumble bee on a wild purple flower

За съжаление пчелите и другите полезни насекоми все още са застрашени и се нуждаят от нашата помощ, за да оцелеят. Може би не общувате с тях ежедневно, но тези малки помощници поддържат и помагат на живота ви ежедневно. Пчелите и другите насекоми са жизненоважни за оцеляването на много видове на Земята, включително и на хората. Затова силно се надяваме, че нашата кратка статия за пчелите ви е вдъхновила да направите първата стъпка по отношение на осигуряването на оцеляването на нашите пчели.

Вижте други интересни статии